‘Cabaret Valeska’ premijerno izvedena u Rijeci

gert-33

Premijera monodrame ‘Cabaret Valeska’ održana je  29. i 30. siječnja, u 20 sati, u Book Caffeu ‘Dnevni boravak’ u Rijeci (Ciottina 12a). Predstava je autorski projekt Edvina Liverića i Nike Ivančić.

Režija: Edvin Liverić
Izvodi: Nika Ivančić
Glazba: Sandi Bratonja
Video: Marin Lukanović
Koncept scene I kostima: Edvin Liverić i Nika Ivančić
Izrada kostima: Desanka Janković
Grafičko oblikovanje: Nikki Vancaš

Monodrama «Cabaret Valeska» poigrava se elementima dramskog i plesnog teatra, te cabareta. Kroz prožimanje tih triju scenskih umjetnosti dočarava se život i djelo Valeske Gert, nekoć slavne, a danas pomalo zaboravljene glumice, plesačice i svojevrsne pionirke performansa.
Valeska je živjela i djelovala u prvoj polovici prošlog stoljeća, te je svojim stvaralaštvom udarila temelje jednom novom pravcu u umjetnosti, a kojeg danas poznajemo kao Performans.

Za svog ekstravagantnog života surađivala je i prijateljevala s mnogim umjetnicima (Tennessee Williams, Frederico Fellini, Bertolt Brech, Jackson Pollock, itd), te je inspirirala i nadahnula mnoge nadolazeće mlade autore, među kojima se ističe David Bowie.

Kolekcionirajući biografske činjenice (intervjue, pisma i video materijale), razvila se ideja o predstavi koja dočarava začetak performansa. Nika Ivančić plesom, pjesmom i glumom uranja u atmosferu cabareta prošlog stoljeća, a dramski tekst inspiriran posljednjim Valeskinim intervjuom, predstavlja nam život ove umjetnice, na eksplozivan i nekonvencionalan način – upravo onako kako ga je i živjela.

Predstava «Cabaret Valeska» nastala je kao završni rad preddiplomskog studija Gluma i mediji Akademije primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Ovdje možete poslušati song iz predstave u originalnoj izvedbi Nike Ivančić.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s